Suojavarusteet epoksin kanssa työskennellessä

Hajuton, liuotinvapaa mutta silti myrkyllinen eli epoksi. Mitä kaikkea tulee tietää suojavarusteista ja haitoista epoksitöihin ryhtyessä.

 

Väärä turvallisuudentunne

Monet (taide)epoksit tuo väärää turvallisuudentunnetta mainossanoilla ’ei pahaa hajua’, ’liuotinvapaa’, ’ei sisällä bisfenoli A:ta’. Epoksit on ryhmä kaksikomponenttimuoveja, joista toinen osa on hartseja ja toinen kovettimia ja nämä sekoittuessan muodostavat kemiallisen reaktion joka kovettuu valmistajan määrittämässä ajassa. Kun epoksi on nestemäistä, se on myrkyllistä.

Kun epoksia käyttää, olisi hyvä työskennellä pölyttömässä, hyvin ilmastoidussa tilassa.

Kasvojen suojaus

Liuotinaineeton ja hajuton ei ole synonyymi terveystuotteelle ja useat epoksien valmistajat suosittelevat käyttämään hengityksen suojaamiseen kaasuja suodattavaa maskia. Hajuttomuus tuo herkästi ajatuksen ettei tuote voi olla haitallinen, mutta se on väärä päätelmä. Epoksin koostumuksesta riippuen epoksihöyryjen hengittämisestä voi tulla huonovointiseksi, saada allergisia oireita, hengitystiet voivat ärtyä tai saada astman kaltaisia oireita.

Myös silmät tulee suojata epoksiroiskeilta. Epoksi ärsyttää silmiä, voi aiheuttaa silmien alueen turpoamista. On suositeltavaa käyttää kunnon suojalaseja sivusuojilla tai oikeita kemikaalisuojalaseja.

Vartalon suojaus

Käsineiksi varmin valinta on kertakäyttöiset, istuvat nitriilihanskat. Itse olen kokeillut myös vinyylisiä. Osa Instagramiin julkaisevista epoksitaiteilijoista käyttää vinyylikäsineitä, joten kuvittelin niiden olevan hyvät. Epoksi tuli niistä noin vartissa läpi. Joten käytän nitriilisiä hanskoja. Epoksi ärsyttää ihoa, voi aiheuttaa ihottumaa, näppylöitä, kutinaa.

 

Puolinaamari ja kemikaalisuojalasit

Epoksitöitä tehdessä on syytä pitää asianmukaiset työvaatteet päällä, käsivarret ja jalat suojattuna, pue myös hengityssuojain, suojalasit ja käsineet. On hyvä muistaa että epoksi on haitallista nesteenä, leikattaessa ja hiottaessa.

Pitkäaikainen altistus epoksien kemikaaleille lisää naisten hedelmällisyysongelmia, saattaa haitata raskautta, altistaa ammattitaudeille kuten allergialle ja astmalle, kosketusihottumalle, kroonisille hengitystieoireille. Erityistä tarkkuutta tulee noudattaa osittain kovettunutta epoksia hiottaessa, sillä irtoava pöly voi jäädä kiinni hengityselinten limakalvoihin.

Koska epoksi ei ole yksi tuote vaan ryhmä, on eri epokseissa eri ainesosia. Toisissa on bisfenoleita enemmän kuin toisissa, osassa on liuottimia. Osa epoksien monomeereistä on ihmiselle karsinogeenisiä eli aiheuttavat syöpää. On tärkeää ottaa selvää käyttämiensä tuotteiden sisällöstä ja huomioida henkilökohtaisten suojavarusteiden käyttö ja epoksien oikea säilytys ja käsittely.

Lisätietoa löytyy Työterveyslaitoksen epoksi-oppaasta

 


Posted

in

by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *