Työssäoppiminen Kierikkikeskuksessa -osa 1

Jo kevääksi minulla oli suunnitteilla työssäoppiminen kivikaudella, mutta korona ja poikkeuskevät muutti suunnitelmia. Olen todella onnellinen että heti syyslukukauden alkuun pääsin aloittamaan työssäoppimisen kivikaudella Kierikkikeskuksessa. Kierikkikeskus on ollut pitkään yksi suosikkipaikoistani tässä Oulun alueella, vuosien ajan joka kesä olen siellä turistina kierrellyt ja katsellut, ihmetellyt varsinkin kivikauden tyyliin rakennettuja asumuksia.

Monipuolisuutta omaan tekemiseen

Puheeksi mahdollinen työssäoppimisjakso tuli jo talvella kun osallistuin Kierikkikeskuksessa pidettyyn puu- ja perinnerakennusten korjausseminaariin helmikuussa.

Tiesin jo paikkaa kysyessä, että tekeminen Kierikissä on hyvin erilaista kuin koulussa. Poissa ovat isot puuntyöstökoneet, mittatarkat sahat ja hiomakoneet. Hommat lähtee todellakin ’from scratch’, materiaalin haku ei tapahdu rautakaupasta vaan lähimetsästä sopivien puiden valinnalla, kaatamisella ja kuorimisella. Puun arvostuksen ja materiaalin ymmärryksen kannalta työssäoppiminen on ollut antoisaa. Käsillä tekemistä on ollut huomattavasti enemmän ja  perinteiset käsityökalut, saha, taltat, raspit, kirves ja muut ovat tulleet tutuksi. On hyvin erilaista hakea muotoja puuhun käsityökaluin kuin isoilla koneilla. Joutuu oikeasti miettimään liikkeen suunnan, terän asennon, hallitsemaan käsien kulmaa, voimaa ja liikettä.

Kyltti

Kierikkikeskus

Ensimmäiseksi työkseni valikoitui kylttipohjan teko. Sinänsä simppeli homma, mutta suunnitelmasta piti aloittaa. Tutkin valmiiden kylttien rakenteita, mittailin ja pallottelin muiden kanssa ajatuksiani. Päädyin valitsemaan tolppapuiksi halkaisijaltaan 8-12cm rangat ja pohjaksi lautaa. Tolppapuut löytyi valmiiksi kaadettuina, joten työ alkoi kuorimalla rungot. Laudoille muotoilin lovet moottorisahalla ja viimeistelin taltalla. Toiveena oli kyltin yläosaan lippa tai katto, päätin toteuttaa myös sen laudasta jolle lovesin sahalla ja taltalla uran. Koska kyltti upotetaan maahan, hiilsin jalat upotuksen matkalta.

Ympäristö

  • Kierikkikeskus
  • Kierikkikeskus
  • Kierikkikeskus
  • Kierikkikeskus
  • Kierikkikeskus
  • Kierikkikeskus
  • Kierikkikeskus
  • Shamaani muinaistulien yössä
  • Kierikkikeskus

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *