Syksyn aikana olen uudistanut pari pöytää epoksin avulla. Epoksi materiaalina tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia tuoda eloa, muuttaa huonekalun luonnetta, korjata ja tehdä kalusteesta taideteoksen.
Pohjatyöt
Aivan kuten kaikessa muussakin entisöinnissä, pohjatyöt ovat tärkeät myös epoksin kanssa työskennellessä. Vanhan pinnan hiominen tai poistaminen kokonaan vähän tilanteesta riippuen, tasoittaminen/oikaisu ja epoksin tartunnan varmistaminen ja pohjan valmistelu jotta kuplia tulisi epoksiin mahdollisimman vähän. Helpoimmillaan vanhaa maalia tarvii vain kevyesti hiomalla himmentää ja poistaa pöly, työläimmillään kappale tulee oikaista, kitata ja pohjustaa epoksin tartunnan varmistamiseksi.
Työskentely
Itse tykkään tehdä asiat turvallisesti. Niinpä käytän paljon henkilönsuojaimia. Suojaamaan sekä itseäni, terveyttäni mutta myös vaatteitani ja tekemääni työtä. Turvallisuusasioista olen kirjoittanut aiemminkin. Mutta myös epoksia tulee suojata, kukapa haluaisi löytää täydellisestä pinnasta nukkaa, lemmikkien karvoja tai muuta pientä sotkua ja aloittaa sen vuoksi alusta? Kovettumaton epoksi ei tykkää öljyistä, joten paljain käsin ei kannata epoksia siksikään koskea. Kun työskentelen värien ja irtoglitterien kanssa, käytän kaksia nitriilikäsineitä päällekkäin. Näin voin aina helposti vaihtaa puhtaat hanskat jos en saa värejä pyyhittyä päällimmäisistä pois.
Epoksiin saa eloa erilaisilla pigmenteillä, väripastoilla, glitterillä. Tärkeää on varmistaa että valittu väriaine soveltuu käytettäväksi epoksin kanssa. Itse käytän eniten alkoholimusteita, micapigmenttejä ja erilaisia, erikokoisia glittereitä.
Lopputulos
Kolhiintunut Ikean sohvapöytä pääsi eroon vanhasta rispaantuneesta maalista. Hioin ja pohjamaalasin pöytälevyn ennen epoksin levittämistä. Tässä on epoksia kaksi kerrosta, värit ovat alemmassa kerroksessa ja pintavalu on kirkasta epoksia.
Pirtinpöydän kansi muuttumassa kuohuvaksi mereksi. Pohjatöinä kaikki vanha maali piti poistaa, liimauksia purkaa ja liimata uudestaan jotta pöytälevyn sai oikaistua. Lisäksi levyssä oli runsaasti koloja kitattavaksi. Ennen epoksoinnin aloittamista pöytä on pohjamaalattu kauttaaltaan valkoiseksi.
Tässä on menossa neljäs epoksikerros, kerroksilla saadaan väreihin elävyyttä ja syvyyttä. Päällimmäiseksi vielä kerros kirkasta epoksia suojaamaan värejä.
Alla olevalla videolla nopeutettuna meripöydän ensimmäisen epoksikerroksen tekoa. Värit on sekoitettu jo aiemmin, työskentelyaika on verrattain lyhyt ja pöydän koon takia joudun kurottelemaan ja samalla varomaan etten itse osu pöydän etureunan märkään epoksiin.
Vastaa